While golek-goleking watching Thomas Cup yang bisa buat putus jantung…

Me: Pot pet pot pet..ee tak fit ni player Msia. Even program mentor pun, kena kuruskan badan utk fit menyanyi. Inikan pulak atlit negara.. Haruslah kurus, baru bleh aktif dan bebas bergerak. And fit utk bagi smash ala-ala membunuh. Pot pet pot pet pot pet lagi.

MNI: [Begerak-gerak yang mengganggu konsentrasi saya ]….

Me: Abang nak pegi mana ni?

MNI : Nak pegi main Facebook.

Me : Erk.

Bolehh?? See what FB can do to us.
[Pegi main Facebook. Kehkhke  mcam nak kuar umah gi court main badminton je bunyiknya ;p ]

Past sentence: Im selling my HTC HD2. 5 months in hand, excellent condition, still under warranty. Will post it in later entry. If ada sesiapa berminat, you are so welcome to email me ok [shazrenshah@yahoo.com]
Reason of selling : Saya sudah jemu pakai touch smart phone. Before HD2, I used the Touch Diamond baby for about 2 years. Campur HD2 about 5 months, dah 2 tahun setengah pakai touch phone. So sakrang saya nak pakai phone ada keypad smula. Hiks. I have this penyakit, kalau tiba-tiba jemu, memang jemu lah jawapannya.

Advertisements

Pheeww penat yang tidak terkata. The reason of going back to KL on the May 1st weekend was initially to attend my ex-hsemate’s wedding. But ended up, we had a kenduri doa selamat-cum-housewarming. Semuanya on the 1st May itu. Kau imaginelah, tercabut ke tak tulang lutut aku?

It was not a pure kenduri like mkn hidang2/ buffet ke hapa. Doa-doa tu of course lah dah ke aku kata kenduri. We made it so easy and casual lah. Kat rumah, takde satu makanan pun.. Semuanya wa letak kat BBQ area tepi swimming pool. So after the doa, all guests turun bawah makan. Rumahnya sekangkang kera nyah, camna nak makan semua skali kat ats kan.

Venue: Villawangsamas BBQ and pool area.
Ini sangat mendatangkan kemarahan apabila the guards datang 17 kali marah aku dan MNI sebab they claimed we didnt get any permission. Ouuh darah saya dah naik ke hotak ye. Gila apa, we paid Rm100 deposit for that freaking BBQ area and RM50 fee. U read me right, mahal ok. Kalau 5 kali kau nak buat BBQ, RM250 melayang utk fee. Grrrrr. Nak je aku maki opak guard tu, but luckily lakiku adalah seorang yang penenang, maka keadaan menjadik in good control. Tahu takut management tu, kang aku ngamuk, tak pasal kang pecah cermin pejabat. Kehkhe ;p

Food: BBQ seafood, ayam dan beef. Nasi lemak berlauk, roti jala, noodles, kuih muih segala.
BBQ segala saya marinate sendiri ye tuan-tuan dan puan-puan. Sampai KL on Thursday night. On Friday morning gigih pegi pasar kat Selayang nunnn.Tajuk dia NSK market. Beli ayam segala di sana dan malam itu dengan gigih lagi skali me-marinate. Dengan bantuan MNI dan paklong nya. Malam itu tegolekdog kepenatan. Dan Sabtu pagi-pagi buta marinate ikan pulak. Sebab ikan takleh marinate awal sangat, nanti tak sedap. Ehheheh.

Guests: Family from both sides – JB and Melaka
Hamik lagi skali. Tak menang tangan oowh nak entertain dua-dua belah family. Both sides datang on Saturday and tido KL semalam. JB side suma tido at our crib, while Melaka side tido kat umah maklong di Keramat. Siap kena pecah 2 lagi, almaklumlah rumah kami tu besaaaaar sgt kan? Hiks. We tried our best to ensure both families feel convenient, welcome and comfy. Kalau ada kekurangan tu, ya ampun..

Event: Baca doa selamat, BBQ, makan-makan, bedebusshhh masuk pool. Heeeh. Dan malamnya, saya dan MNI gigi ke majlis kawen sahabat baik Puan Marissa. (puan dah ? 😉 )

“]”]

Congrates Esha & Nik =)

The not so newly weds ;p

 Past sentence: Kenduri/ hsewarming for family = checked. Utk kawan-kawan, bakal menyusul ye .. 🙂

Wah tajuk ini seperti menggambarkan bahawa aku ni spesis yang sungguh mencintai harta-benda dan duit. [kaching!!] Who doesn’t? You tell me now J Well, most of us are not happy with what we’ve been earning. Based on my cakap-cakap bual-bual di kopitiam contohnya, quite a number jugak kawan-kawan yang komplen gaji tak cukup lah hapa lah. I do feel the same sometimes [Nak jugak cover kan, yesss I keep saying kita wajib bersyukur dgn rezeki yang kita ada] When i  metioned kawan-kawan, please bayangkan sahabat-sahabat yang umur di kawasan 24-28 tahun oke. Kalau yang generasi X tu, no need to say more la hey. Most of them sudah berada di financial comfort zone.

So, are you aware of the financial planning pyramid?? Haa kau ingat makanan sajah yg ada food pyramid. Ternyata you are wrong ~ Financial also has its pyramid oke. I, myself juga not aware at all. That explains the whole story of dapat gaji, wa baya itu ini, boros sikit-sikit, simpan dikit, then tak saba-saba tunggu gaji lagi skali. And the cycle continues until bila wa tak tau la haih.

 Maka, have a look at this pyramid here. This is kind of the principal dalam cara kau meng-perabihkan duit penat lelah bekerja itu.

STEP 1: PROTECTION
This is the first thing you should do with your income. Use your income to protect yourself, ur credit, ur income, ur health and of course ur loved ones. The principal here is, katakan apabila umur kita tidak panjang, kita harus sudah ada protection on all these things. Means org yang kita tinggalkan tidak akan menaggung beban hutang kita. In short, protection here is kau hamikla insurance or takaful. It may not sound important, but when something happens pada ketika itu dah takleh nyesal ye. As for me, I never bother to insure myself or credits and whatnots before. Tapi sekrang dah masuk takaful. Even that, I macam tak nampak all the money[sebab takde anything bad happen so far alhamdulillah]… Thats y i read a lot on benda2 ni and now only i understand. Utk org yg tak penyabar macam aku ni, masukla takaful yang jugak membolehkan kita bersaving di situ. Kind of menyimpan duit sambil meng-insure diri dan keluarga.

STEP 2: SAVINGS
After u spare some amount for pretection, then put aside some jugak for savings. Rule of thumb : kena save at least 10% of ur gaji ya. Kalau liat sangat nak put aside duit itu, kau buatlah potongan gaji. SOnang! U can either save in a fixed deposit ke, tabung haji ke.. apa-apalah ya. Penting jigak benda ni..contoh : if katekan saya mengidam nak bercoti di London, and MNI ada enuff savings, haaa kan dia boleh membawak bininya yg mengidam tu gi London. Kehkehke.  As for me, wa takdelah saving bnyk mana pun. Tapi saya amat liat,maka potong la gaji siap2. Bila tgk slip..aduyaii apehal gaji sket ni.. Ohh takpe, sebab dah potong siap2 utk savings. Sikit2 lama2 jadik bukit kan?

STEP 3 : INVESTMENT
Haaaaa..You only do this if u have already prepare urself with Step 1 and Step 2. Maknanya kalau umur tak panjang, dah cukup duit utk baya suma hutang piutang (bnyk oooo keta, umah, kalau ada loan ptptn ke ..) and takkan tinggalkan family kais pagi mkn pagi..Rule of thumg: Never invest if u dont have extra money. Example: kau ada RM 50 000 savings, the jangan gedik pegi invest Rm50K ! Kerja gila. Maybe u just take portion of it (not even 50% ya)…and maybe invest sikit2. Macam unit trust tu ke kan, which invest every quater ke..or something yang you can treat that as savings jugak. Not a lump sum of ur savings.

Camtulah kekdahnya. Macam saya, ada kesilapan besar yang telah saya lakukan dalam mengurus duit yang tak brapa bnyk ni. No need to write in detail, but I am completely upset and sgt berharap can get rid of the burden. Haiyoo tu lah sape suruh buat decision tak fikir masak-masak. apekan daya, terlajak perbuatan buruk padahnya. Natijahnya, terpaksalah kami tanggung 😦 Thats y aku ni cam meroyan nak settlekan benda alah itu. Hari-hari pening n serabut. Eeeeeesh. InsyaAllah ada rezki pasti Tuhan akan permudahkan. Amin.

Ohh dah pukul 4:28pm. Jom balik ~!

Chehh tajuk tak hengat. Macamlah kau memiliki kehebatan skill memasak yang dahasyat. Ngeehh.

Btw, im no super ladivas cook. Just an ordinary one yang kiranya kalau masak, org yang makan tak muntah darah la kekdahnya. Yang penting, MNI tak pengsan makan air tangan bininya ini 😉

Akan tetapi, seriously I kinda lost the cooking skill [ececece], or skill campak-campak segala bahan but end up dengan asam pedas yg mmg rasa asam pedas [kekkhke ai penah makan org ni masak asam pedas, tapi rasa kari. Kaakgagka. See, im not the worst lah i could say kannnn. Please say YES ] . Incident semalam hingga ke pagi ini, semacam ada aura yang mengatakan – Abg, mulai hari ini we dine out everyday, kecuali kalau balik Melaka atau JB sebab mama atau mak masak sodapp sekali.

Last night he was craving for ikan pari sambal ala-ala peranchis lah kununnya. Ala yang bungkus2 dalam aluminium foil then simbah ikan pari itu dengan sambal kekdahnya. So we did groceries shopping after work and voila, semua brg dapur utk stock 2 weeks udah selesai dibeli. That explains NO good reason to ponteng masak ok. There you go, aku dengan gegeh nya basuh ikan pari segala bagi.

  • Tiba-tiba oh tersedar the aluminium foil was out of the stock. Stock kat rumah la, kat kedai konfemlah melambak.Wa terlupa ianya sudah habes maka tidaklah kami ni membeli. I was like – abggggg takde aluminuim foil. So takleh masak ikan pari sambal [dgn harapan MNI berkata, ok lets dine out. Tapi hampa kerana harapan hanya tinggal harapan] He answered ‘takpe, syg masak je dalam kuali takyah aluminum foil’. Dang, wa dah terdetik di hati, konfemla hangut ikan ni hai. Tapi takpe, saya ikut sahaja, kan ke syurga di tapak kaki suami 🙂
  • Kelentang-kelentung aku memasak [but my kitchen still organised oke. I kan skema. Blergh] Ikan dah ala-ala bakar ke steam aku pun tak tau lah hai. Ni tengah tekun masak sambalnya. And suddenly, keleeetannnggg~! Hamik. telungkup kuali yang penuh sambal itu. Sakit nya hati ni haiihhhh. The stove waa a bit licin. Using 2 stoves at a time with a huge pan was a big mistake of course. The whole tempat masak tu jadik tak muat, dan pan-pan menolak sesama sendiri. Maka ianya jatuh ke lantai. Punah sambal gua yang dah hampir pecah minyak itu. Damn.——————[Makin berharap MNI akan bersuara – dah la tu yang. jom makan kat luar..But tinggal harapan lagi skali because his response was – ->gave a hug, then kata ‘takpelah yang..baru masak sambal je. boleh masak lagi skali’ Uwwwaaaaaaaaaaa.
  • Dgn gigih, saya teruskan juga memasak. Lebih meroyan lagi ialah setiap 5 minit api padama-padam. Seres aku dah siap bersila kat dapur tanda protes. Kehkeh tapi tak jalan jugak cara itu.
  • Taadaaa after 30 mins I served the ikan pari sambal and kangkung belacan. Before serve tu, tegerak hati nak makan ikan tu. Damn tak masak oke. OOhhhh membuak sungguh kemarahan aku pada ketika itu. Gila apa nak kat sejam dah aku letak kau atas api, kau tak masak2 jugak? So I had to re-cook la ape lagi. Ikut hati nak je sumbat dalam microwave but kang liat plak ikan tu.

End up, we had dinner at 10pm. Hamik. Tak pernah2 aku masak selama 2 jam setengah. Naik kematu kaki ni kebas berdiri oke!~

  • And pagi ni it happened again. Membuatkan aku takmo dah masuk dapur. Sebab aku goreng mihun pi letak halia. Pekejadahnya aku ni, tekulat2 MNI tergigit halia dalam mihun. Keehekhek sorry hunn. Lain kali syg tak buat lagi ok [If there is a lain kali lah. Ngegeg] Sempat lagi wa bisik kat dia – Abg, jgn bagitahu org tau syg letak halia dalam mihun.. Kehekk.. Yang kau tulis kat blog ni ape kes nya hei. Blergh.

Apa-apa pun, kami kenyang je mkn ikan pari bakar and mihun yang dua-dua pun out of taste. Dan task saya pada malam ini ialah —————Nasi Beriyani Ayam for dinner ! Yes, you read me right peeps. Mampus gue. Not that I havent cooked it before, but saya riso lah memandangkan lately ni asyik masak tak jadi je kan. Kang naik beriyani berperisa nasi tomato, cammnoo yop? Lets see apa outputnya malam ini okeh ?

———————————————————-EDITED———————————————————-

Tadaaaa !!!! Dinner kami tonight.

NASI BERIYANI

AYAM BERIYANI

KUAH DAL

 Tangan wa menjadik oke malam ni. Kami 2 beranak makan sampai licin. Ini menguatkan semnagat saya utk terus berjuang blaja masak. Kehkhke.

Gdnyte !

Can you tolerate delay in anything you do? Be it work, personal ke hape. Me? Definitely not. Kerana saya adalah seorang yang bukan penyabar. Kalau boleh, I want everything that I do or apa yang I deal with akan settle just on time, if not earlier. Macam bagus kan aku ni. But I need to live with it, and MNI jugak. Kehkehke.

Dah lari tajuk sebenanye nih. That is not the subject I want to babble about. Actually, thing that membuat hati ni tetendang-tendang tak sabar, and macam nak pecah is sebab since i miscarried, i havent got my menstrual cycle back. Gilo ke apa, dah alomost 7 weeks already. The theory is, u must be on the crimson wave to get ovulated, then only u can conceive. Got it? So how on earth could we try if i havent got the cycle yet. Ohhooo but doctor advised to wait until 3 cycles, ini 1 cycle pun tak dapat2 lagi, ape kes?

So as usual, the-worried erin surf sana dan surf sini. Tak tido malam oke wa asyik fikir benda ini. Well, to be frank the first pregnancy itu was actually not in the plan. It was like, we didn’t even try and aku nak melompat-lompat join KKP dulu this year. And I plan to get preggie bila balik KL sebab takyah ulang-alik Miri KL kalau preggie.   Tapi dah dapat rezeki awal tu, kami sangat bersyukur. Once I lost it, baru lah ku rasa betapa kesedihannye hati and i think i am sangat sangat ready to be a mommyy 😀

Here are some stuffs on getting recovered after a miscarriage.

The normal recovery goes like this : Your bleeding will taper off to spotting within a week, and maybe random spotting will continue for another week. Your hCG drops steadily, usually hitting zero during the end of the spotting, or about 10 days after the miscarriage or D&C. Body attempts to regulate its hormones again. It may kick into gear right away, and you will get a new period in four to five weeks, or it may struggle a bit, and the period will not come for seven weeks.

A less common, but still normal, recovery goes like this: Your bleeding tapers off quickly, but with some spotting. You think it is over. Perhaps a week or even two will pass, and you begin to wait for your period. Then suddenly, it begins again. Strong cramping, heavy bleeding, and pain. You cannot expect a normal period any sooner than four weeks from this, and up to seven weeks could still be normal. Your total wait time from original miscarriage to first period can creep up to nine or ten weeks and still be normal.

A recovery that should be monitored looks like this: The main bleeding seems to have ended, and you are spotting. And spotting, and spotting. Three weeks pass and you are still wearing panty liners. (You call your doctor, and they said give it another week.) Spotting ends. You are relieved. A few days later it begins again. You are crushed. Sometimes you get slightly heavier bleeding. You hope it is your period, then read that you have to have NO bleeding for almost three weeks first. You are crushed again. Your ordeal seems like it will never end. In this case, you should go in for an hCG blood test.

A cycle that indicates a serious problem looks like this: The bleeding tapered off, but then got heavy again. You are going through several pads a day. After two weeks of this, you call the doctor. They tell you to see what happens. You may get a little reprieve of no bleeding or just spotting, then it begins again, as heavy as ever. You call and insist on being seen. You are feeling exhausted from the constant loss of blood and the sad ordeal just going on and on. You seriously need to do a detail check up with your doctor.

Begitulah kekdahnya. After i read all these facts, barulah ku lega sikit.. Which means it’s normal NOT to get ur period untill 4-7 weeks. Because the HcG level needs to be less than 5 for the body to read that : ooh this fella isn’t preggie anymore. Then barulah boleh period.

Dan to the ultimate tahap kesabaran aku yang dah tak terjangkau, wa asyik murung je ok, and nak marah je keje aku… Semalam apabila sedang stress buat kerja memandangkan hari ini adalah FInal presentation project aku (yang hari tu tak endorse tu kannn), tiba-tiba semacam aku ni tak selesa.. And apabila checkkk, yessss im riding the crimson tide ! After 7 weeks of miscarriage, so aku termasuk di golongan normal recovery lah i guess. But seresly aku dah hilang sabar tunggu P day ni oke! Nasib baik dia datang juga 🙂

And lepas ni, lets see how we gonna go with it. I think its more fun if we dont work for IT, i mean WORK like WORK. Camne nak cakap heh? Memanglah berusaha, but takdela sampai menganggap ooohh harus harus bekerja keras gigih membanting tulang untuk itu. Harap2 da lah rezeki kan 🙂

Okeh. Im typing this from Mandarion Oriental. Hehee this is my last business trip while Im in the Kompeni Kuning project. Might as well aku gi try suma hotel kann?Kehekhe. Weh perasan tak i kata LAST trip, ooo sebab project wa dah endorsed !!!!! Pagi tadi present dalam keadaan separa sedar, (sebab malam tadi gado ngan MNI, pastu tak dapat tido sampai dia pujuk aku baru boleh tido..kahkahka) , tapi nasiblah baik everything went well.. Ohho project ku, i love u.

Jom gi makan ikan bakar blknag Celcom. Tata ~

…. aku meninggalkan tempat ini. And kelmarin, ntah dari mana did i get the courage from, i stepped back to this place and kononnya sungguh determined to start it all over back again 🙂

And of course, sangatlah berat badan ni haaa nak tukar baju, sarung sport shoes,  update mp3 utk membuang masa atas treadmill da..da..da.. And to keep the motivation high, i tariklah MNI skali kan. Lalala~ Even though his ankle was injured masa main hockey last week, gigih je kayuh beskal kat gym tu 🙂

Btw, I realised that I could discispline myself to watch on my meals, pegi exercise and whatnots if ada event mendatang di mana aku takmo kelihatan seperti dugong. Kalau takde apa yang I look forward, haa mulalah tekak ni gatal nak makan itu dan ini. Then malas gilak nak bersenam. Haa itu lah saya. Haiihh kan ke bagus kalau jadik org yang makan bnyk bnyk bnyk, but berat tak jugak naik2 ;( And lihatlah weight chart saya yang seperti yo-yo nih ( I haruslah sorok the numbers, tengok the trend sudah la ok)

2002 : Finished my foundation years, and started new life in OZ oi oi oi! My weigth maintain je this time. Tak lah kurus n skinny, but yaa..acceptable lah kot. I was not happy pun with my weight, but hermm.. pasrah.

2004 (weight gain): This year was a total nightmare. My weight booommed naik macam rocket ok ! It was because I had a drastic hormone change. Pada ketika itu, keadaan kulitku sangat super teruk. Sampai tahap I menjadik seorang yang menyendiri and taked confident utk bersosial. Semua sebab mukaku yang berminyak, berjerawat and ohhh saya sangat tidak suka. The only option that I had was to take steriod yang impactnya akan menbah berat badan. So what else could I choose? Nak kulit muka yang ok smula, atau nak kurus? I could only choose one ! And I was like..oklah, lets treat my skin first, than later on lets do something with the body yang dah mengambang itu.

2006 (weight loss): OK, final year ! My skin pun dah ok alhamdulillah. ALmost setahun lebih jugak nak treat kulit mukaku itu ohhh kesian saya.So motivasi pada tahun ini was oohhh I want to look good during my convocation day. And another thing was, i had a roller coaster relationship and felt insecure. Sebab ooh kalau aku broke off, then matilah aku jadik andartu sebab takde confident lah konon nak memulakan relationship baru. Kahkahka gila. So aku harus kurus kurus kurus . And boomeddd I lost 19 kgs in 7 months ya. Kekhkhke. That was the skinniest I had ever got in my entire life. At that time I did calorie-counting (restricted to 1000 Kcal per day) and pegi jogging every single day for 7 months itu. Hohoho sangat berdispiln kan aku ;p But seriously, I didn’t feel healthy but ya..being a woman, tak healthy pun lantaklah labooo, janji kurus!

2007 (weight gain): Started working life. And goooosshh it was another nightmare jugak! Betul kata orang, kompeni ni mmg menggemokkan staffnya dengan unhealthy cakes, kuih muih yada yada yada during every single meeting ok. Tak sah meeting itu kalau takde refreshments (ehh murtabak tu refreshment kah, or miihun goreng da da da..ohh sungguh banyak food ya).. And another thing, kan ke baru-baru jadik engineer kan knonye, and felt like oohh dear, I now have my own income. Why not treat myself with segala makanan yang ada di KLCC itu? Hamik kau.

2008 (weight gain): It was my second year in the company. And guess what, makin berisis an berisi dan berisi ! And in that year I went for the Induction program. Ye  aku dah keje nak kat detahun baru pegi orientation. dah tak feshiee dahh okk.( But that time la i met with MNI chenta hatiku itu. Kehkehke. Walaupun I was not that skinny masa orientation tu, I had confident la nak bersosial kann. Hik hik.. Peace syg !) And ok back to the story, makan semasa orientation adalah 6 kali sehari. I was in the program for 3 weeks. Can you imagine, program yang agak bosan, and you have nothing else to do other than dating  eating?

Early 2009 (weight loss): Ohhh me and MNi decided to take one step further in r/ship. Gataii nak kawen dah noq. Kahkahakha. So kami got engaged and of course aku struggle cam org meroyan utk kurus. Then puas hati lah, at least boleh pakai baju tunangku itu dengan cantik dan terletak 🙂

Mid 2009 (weight gain): Dah tunang, hati senang ! Then got transfered to Miri where you called a soooo damn boring place to live at. Kehkhek. And of course takde benda lain yang kau buat melainkan restaurant hopping and try segala food yang ada di Miri. Ohh sungguh lupa daratan ok!

End 2009 (weight loss): Yesszaa nak kawen dah ni. Did i have any other option other than going through a strict diet to look good on our Big day? takde kannnn?? So meroyan lagik skali utk kurus. Turun lah berat, but not as much as masa tunang or masa 2006 tu. Ntah badan ni lemak dah kekal mungkin, wa pun taktau laah labu.

2010 (weight gain): Ohh kami dah kawen. Hati senang, suka hati ! Hamikkk kan dah gemok smula. Erghh tekanan betul lah aku cenggini. Everyday I cook for MNI, kadang2 ponteng masak and buat muka sedih to dine out, but most of the time tak berjaya. Boohoo. Time memasak je, dah makan sebab rasa itu lauk lah, termasin ke termanis ke. Kot masak asam pedas rasa kari ke kan.. Then sometimes I decide not to eat, and just teman je MIN makan, then rasa boring terus capai pinggan dan makan skalik.. Haiiiyooo. Oh my, camno wa nak kurus ni?

Soooooooooo, starting 2 hari lepas i decided to work out again kat gym, lepas 11 months bercuti. Dok Miri ni malas gelllaa nak work out. Padehal gym naik satu level upstairs sahaja! Pemalas. Seres wa pancit ok. Kahkahka. Lari treadmill pun tehegeh2, dengan kelajuan macam mama aku kalau lari treadmill kot. Maka harus increase itu speed, calorie burnt, kilometres and whatnots day by day okehh!

Wish me luck.

Past sentence: I tempah baju kurung moden bulan 12 lepas. But last week baru hamik from the tailor. Skalikk tak muatttt. Aaaaa dah la itu baju sedondon dengan the gedixs semua (yang jadik pari2 masa our wedding), then boleh tak muat. Erghh wah wah wah marah sungguh ni.

Wah wah.. It has been a while since the last post. I was lazy, hari-hari mengantuk, berat badan bertambah da da da. Kesimpulannya, saya down and malas. Lets do a random thoughts.

  • Attended a career planning plan training last week. And guess what, engineering is the last area that I would spend my life in. Counselor itu super pelik, knapa perempuan ni jadik engineer padehal tade satu pun ciri-ciri itu yang bersesuaian dengan jiwa aku ni ha. And that explains ketidak-ada-motivasi dalam diri saya ini ok. The counselor could tell that I am not happy with my current job. And aku buat kerja adalah sebab kena kerja, and im not treating it as career. Because career is a life time happiness ok. And the only thing that makes me survive is the money money money. Wakakaa. Materialistik. So kalau gaji turun, or tak dapat recgnition in terms of bonus ke saguhati or whatnots, konfem aku demotivated. Uwaahh bahaya.
    —-> Me personally thinks that I am okay with what I’m doing now. Even though rasa tak happy (because cita-cita saya sebenar adalah utk menjadik lawyer dan berinteraksi dengan manusia, bukannya komputer), I still feel grateful for what I have now . Ni ayat sedapkan hati ke hapa?

  • Travelled Miri-KL-Melaka-JB-KL-Melaka-KL…… Habes khatam semua kan. That’s why wa sonyap and mengtidak-ada coveragekan diri.
  • Hilang minat pada internet dah 2 week. No blogging, no Facebook-ing, no stalk org punya blog, no online shopping – nothing. Aku dok diam-diam atas sofa saje.
  • Tido punya awal skrang ni. Asal kol 930 harus dah tergolek kat sofa. Bila MNI kejut2, takmo bangun. Then kol 1030 otomatik bangun n jalan gi katil. Then terus tido macam tak sedar langsung. Kehkehke MNI ada unsur bengang di situ ;p
  • Owwhh, lst week I went to MidValley to check on my eyes yang dah tahap macam nenek tua super rabun. Kononnya nak check if boleh buat LASIK ke tak. End up, dr kata power saya teramat tinggi (rabun + astig dah 1.45. Max lasik can go is up to 1.2 only) Terus aku down. Dah la macma nak pecah kepala kena pakai specs 3 hari sebelum check mata tu. Eeeeeeeeeeeee. So sampai tua lah kene pakai lense? Iskkhhh.

  • DIsebabkan takleh buat lasik, mak mentua saya recommend gi try pakai product Permata Hijrah. Habes segala spec macam alien, spray2 ape tu sama bagai wa beli OK. dengan harapan, sekurang-kurangnya power mata ni bleh turun, and membolehkan saya melakukan LASIK. Please please please. Doa n tawakal. Habes ngan MNI skali aku masaggekan matanya… But mmg lega la lepas tu. Macam release kepala 🙂 Korang try lah kalau selalu sakit kepala, macam sengkak je kepala tu buntu ke hapa. Mana tau darah tak berjalan lancar ke kat mata n kepala kan?

  • Project wa tengah sakit sekarang. I feel like pegi SPA ke hapa kan, ehh penat la buat keja yang tak approve 2 ni. Next week, we gonna give a second try to get it approved. wish me luck ~
  • Dah. Ari jumaat ni. Ape tunggu lagi. 4.40pm dah… saya nak balik. Jom jom jom !!!!

Toodles~