Yesterday was my birthday. Iya motif diwarwarkan: Mengada-ngada :p
It was the first birthday as a wife y’all and im loving it =) Not a fancy birthday party or whatnots, but just a  sweet one with my other half of course. Yang penting, he made me smile mencecah ke telinga dari pagi sampai ke malam pada hari semalam. Thanks syg and I luv u to bits !

Btw, ramai weh orang tanya aku, “Eh macam kau baru je miscarriage. Pastu dah pregnant lagi. Memang tak bahaya eh? Doctor bagi eh? Bapa lama gap after miscarriage to kau pregnant smula?” Bertubi-tubi ok soklan ini dipersoalkan. Maka haruslah aku menjawab di sini (Disclaimer: Doctor I am not. So aku tak bertanggungjawab dengan org lain punya kesihatan ok. Everyones’ bodies are different, harus ingat fakta itu )

My gap between the first and second pregnancy was 2 months sahaja. That includes masa berpantang (which aku tak pantang pun sebenanya, jaga makan sikit2 aja). And did I tell u I got into office after 2 days of miscarriage? Kehkhke time tu project tengah menggapai langit lah konon, sampai taknak MC. Padahal boleh amik MC 2 weeks. Ohh aku pekerja berdedikasi kan. (Macam boleh dapat extra bonus? Dang ~)

 Ok ok. Kalau ikutkan nasihat doctor, it’s better to wait until 3 menstrual cycle. Maknanya after 3 kali period after miscarriage tu, then barulah try to conceive. But it’s really up to you. Aku ikut cakap org tua2. Mama kata at least tunggu 1 kali period je, so aku tunggu 1 kali cycle jah.. But dalam temph miscarriage hingga nak ke period pertama itu, harus tak boleh besama dengan en suami iya :p And lagi satu, kalau after miscarriage, then dapat your period, itu seperti satu rahmat ok. Which means your body is healing and dia kembali ke keadaan asal untuk ovulation and etc. Mcam aku, tempoh dari miscarriage ke period pertama itu adalah 48 hari. At that time mcam melompat-lompat kesukaan bila period ok.

Macam itulah kekdahnya. Actually kan, the first pregnancy itu was unplanned. Kononnya kami nak family planning (secara natural tanpa ubat-ubatan, suntikan atau pil-pil ye ). But bila hilang rezeki pertama itu, aku rasa kehilangan sangat-sangat. And telah membukak hati aku untuk terus preggie takde kesah family planning ke hape =) Terus rasa nak ada anak immediately. Maka kami terus mencuba (that explains the 2 months gap ) dan Alhamdulillah dapat rezeki kedua ini. Doakan semuanya selamat ok !

Past sentence: MNI still cuba nak get transferred. Worst case, dia memang kena resign kot dari kompeni ijau ni. Eerggh.

Advertisements