June 2010


Sempena hari lahir yang ke 26, I decided to move to blogspot. Motif : Takde motif. WordPress kadang2 ialah seperti kura-kura. Menci. 

To all blog frens, kalau rajin-rajin updatelah link okeh. TQ 🙂

 See you here  —> http://crystalmerah.blogspot.com/

Yesterday was my birthday. Iya motif diwarwarkan: Mengada-ngada :p
It was the first birthday as a wife y’all and im loving it =) Not a fancy birthday party or whatnots, but just a  sweet one with my other half of course. Yang penting, he made me smile mencecah ke telinga dari pagi sampai ke malam pada hari semalam. Thanks syg and I luv u to bits !

Btw, ramai weh orang tanya aku, “Eh macam kau baru je miscarriage. Pastu dah pregnant lagi. Memang tak bahaya eh? Doctor bagi eh? Bapa lama gap after miscarriage to kau pregnant smula?” Bertubi-tubi ok soklan ini dipersoalkan. Maka haruslah aku menjawab di sini (Disclaimer: Doctor I am not. So aku tak bertanggungjawab dengan org lain punya kesihatan ok. Everyones’ bodies are different, harus ingat fakta itu )

My gap between the first and second pregnancy was 2 months sahaja. That includes masa berpantang (which aku tak pantang pun sebenanya, jaga makan sikit2 aja). And did I tell u I got into office after 2 days of miscarriage? Kehkhke time tu project tengah menggapai langit lah konon, sampai taknak MC. Padahal boleh amik MC 2 weeks. Ohh aku pekerja berdedikasi kan. (Macam boleh dapat extra bonus? Dang ~)

 Ok ok. Kalau ikutkan nasihat doctor, it’s better to wait until 3 menstrual cycle. Maknanya after 3 kali period after miscarriage tu, then barulah try to conceive. But it’s really up to you. Aku ikut cakap org tua2. Mama kata at least tunggu 1 kali period je, so aku tunggu 1 kali cycle jah.. But dalam temph miscarriage hingga nak ke period pertama itu, harus tak boleh besama dengan en suami iya :p And lagi satu, kalau after miscarriage, then dapat your period, itu seperti satu rahmat ok. Which means your body is healing and dia kembali ke keadaan asal untuk ovulation and etc. Mcam aku, tempoh dari miscarriage ke period pertama itu adalah 48 hari. At that time mcam melompat-lompat kesukaan bila period ok.

Macam itulah kekdahnya. Actually kan, the first pregnancy itu was unplanned. Kononnya kami nak family planning (secara natural tanpa ubat-ubatan, suntikan atau pil-pil ye ). But bila hilang rezeki pertama itu, aku rasa kehilangan sangat-sangat. And telah membukak hati aku untuk terus preggie takde kesah family planning ke hape =) Terus rasa nak ada anak immediately. Maka kami terus mencuba (that explains the 2 months gap ) dan Alhamdulillah dapat rezeki kedua ini. Doakan semuanya selamat ok !

Past sentence: MNI still cuba nak get transferred. Worst case, dia memang kena resign kot dari kompeni ijau ni. Eerggh.

Hermm..such a long hiatus. Al-maklumlah, saya superwoman sekarang. Bangun pagi, drive sendiri, parking sendiri, jalan kaki ke office sendiri, makan sendiri, tido sendiri,bangun tido pun sendiri – saya tak suka 😦

By the way, Im not sure whether should i tell it or not. Since aku da ada sket paranoid with what happened in February, maka aku agak keberatan to release the news. Wahh ala-ala diva lah ye. Cheh. But I have reasons kenapa bgth jugak akhirnya.

  • Need to ulang-alik ke hospital. So harus bgth my team leader knapa aku kena pegi spital. Adakah sengaja mengada-ngada atau tujuan curik tulang nak mengulau masa kerja?
  • Terkantoi terjumpa my officemate semasa di spital. I was at the receptionist nak register at that time so she kinda heard our conversation already. Maka takyah lah nak cover2 lagik.
  • Aku jalan super pemalas lately ni sebab badan dah berat. Kekawan ada yang perasan sebab aku ni dulu sungguh lipas kudung orangnya.
  • Aku selalu moody tak tentu pasal, So kesian kat orang yang terkena aura aku tu. Maka lebih baik wa terus terang. Blame the hormones oke sebab kerana itulah saya ayik nak terkam orang je. Hikhik.
  • Penatlah dengar orang asyik tanya “Dah ada isi ke? Eh dah lama gak kawen kan..takde lagi ke?”
  • Of course aku da malas down nak dengar orang kata ” Erin, wahh berisinya kau sekarang” Uuuuuuuuuuuuu. Baju seluar segala dah tak muat ok. Seluar boleh zip separuh saje , and baju yang berbutang suma takleh butang . Kalau boleh butang pun, aku akan buat free show la gamaknya.

Yes people… I am a preggo lady now. Alhamdulillah, after miscarried in my first pregnancy, Tuhan bagi kami rezeki lagi. Sebabkan trauma dengan kejadian yang lepas itu, aku jadik super teliti utk pregnancy kali ini.InsyaAllah. Doakan rezeki ini sihat dan selamat lahir pada due date 21 January 2011 🙂 Oh I am now in my 10th week. Experience semasa early pregnancy ini? I’ll share it later okeh !

For now,  kami tengah berusaha mendapatkan MNI to transfer to KL. Which peluangnya adalah setakat 10% sahaja. Inilah problem bila kompeni tak consider macam mana susahnya bila si isteri pregnant sesorang. Semoga murah rezeki MNI dapat tukar keja ke KL. Amin.

Dah. Sekarang waktu tido saya ialah 10pm. Start kol 9pm tu memang aku tak larat nak wat pape dah. Bukak mata pun ialah separa sedar. Gdnyte people!

 We are officially in long distance marriage. Gosh I hate it so much and I doubt I can live on my own. Eleh before kawen pun, macamlah tak biasa tinggal rumah sorang2. But please, I’m  so used to  have him by my side since the day I became Mrs. Not even few hours being left here, I started to feel my soul being ripped off. Please God give me strength.

June is here dude. The month of my birthday *big grin* [Motif?]

By the way, Im back in KL for good. But havent got into the office. Tomorrow baru nak masuk office. That explains  the picture, after one week of blissful holidays. Oh saya masih bercuti Gawai and esok baru ikut calendar KL okeh ! Sekejap saje dahhabes 1 week. It was tiring yet a good theraphy to get away from office. Lalala. Travelled back to JB meeting my loved ones. But 2 malam sahaja because sekarang kena bahagi cuti kepada 2, untuk tido another 2 nigths in in laws’. So dapat lah 2 nights each. Kemudian kami shoot ke Perlis utk ke wedding sahabat. And one of my besties tertinggal flight ya. Kasihan kau Ject. But dia gigih beli tiket naik bas pula. Wa tabik sama kau 😀

Nothing much to babble lah. The thing is, aku sungguh takde momentum nak start kerja smula. Aku ada workstation ke masuk opis esok? Ada cubicle ke? Ada PC ke? Password pun takde nak masuk system oke. Apa kata bagi saya cuti lagi. Heeeeee.

Dah. Happy working, and Friday is coming in 4 days. Daaa~

Past sentence: Congrats Seri 🙂