Chehh tajuk tak hengat. Macamlah kau memiliki kehebatan skill memasak yang dahasyat. Ngeehh.

Btw, im no super ladivas cook. Just an ordinary one yang kiranya kalau masak, org yang makan tak muntah darah la kekdahnya. Yang penting, MNI tak pengsan makan air tangan bininya ini πŸ˜‰

Akan tetapi, seriously I kinda lost the cooking skill [ececece], or skill campak-campak segala bahan but end up dengan asam pedas yg mmg rasa asam pedas [kekkhke ai penah makan org ni masak asam pedas, tapi rasa kari. Kaakgagka. See, im not the worst lah i could say kannnn. Please say YES ] . Incident semalam hingga ke pagi ini, semacam ada aura yang mengatakan – Abg, mulai hari ini we dine out everyday, kecuali kalau balik Melaka atau JB sebab mama atau mak masak sodapp sekali.

Last night he was craving for ikan pari sambal ala-ala peranchis lah kununnya. Ala yang bungkus2 dalam aluminium foil then simbah ikan pari itu dengan sambal kekdahnya. So we did groceries shopping after work and voila, semua brg dapur utk stock 2 weeks udah selesai dibeli. That explains NO good reason to ponteng masak ok. There you go, aku dengan gegeh nya basuh ikan pari segala bagi.

  • Tiba-tiba oh tersedar the aluminium foil was out of the stock. Stock kat rumah la, kat kedai konfemlah melambak.Wa terlupa ianya sudah habes maka tidaklah kami ni membeli. I was like – abggggg takde aluminuim foil. So takleh masak ikan pari sambal [dgn harapan MNI berkata, ok lets dine out. Tapi hampa kerana harapan hanya tinggal harapan] He answered ‘takpe, syg masak je dalam kuali takyah aluminum foil’. Dang, wa dah terdetik di hati, konfemla hangut ikan ni hai. Tapi takpe, saya ikut sahaja, kan ke syurga di tapak kaki suami πŸ™‚
  • Kelentang-kelentung aku memasak [but my kitchen still organised oke. I kan skema. Blergh] Ikan dah ala-ala bakar ke steam aku pun tak tau lah hai. Ni tengah tekun masak sambalnya. And suddenly, keleeetannnggg~! Hamik. telungkup kuali yang penuh sambal itu. Sakit nya hati ni haiihhhh. The stove waa a bit licin. Using 2 stoves at a time with a huge pan was a big mistake of course. The whole tempat masak tu jadik tak muat, dan pan-pan menolak sesama sendiri. Maka ianya jatuh ke lantai. Punah sambal gua yang dah hampir pecah minyak itu. Damn.——————[Makin berharap MNI akan bersuara – dah la tu yang. jom makan kat luar..But tinggal harapan lagi skali because his response was – ->gave a hug, then kata ‘takpelah yang..baru masak sambal je. boleh masak lagi skali’ Uwwwaaaaaaaaaaa.
  • Dgn gigih, saya teruskan juga memasak. Lebih meroyan lagi ialah setiap 5 minit api padama-padam. Seres aku dah siap bersila kat dapur tanda protes. Kehkeh tapi tak jalan jugak cara itu.
  • Taadaaa after 30 mins I served the ikan pari sambal and kangkung belacan. Before serve tu, tegerak hati nak makan ikan tu. Damn tak masak oke. OOhhhh membuak sungguh kemarahan aku pada ketika itu. Gila apa nak kat sejam dah aku letak kau atas api, kau tak masak2 jugak? So I had to re-cook la ape lagi. Ikut hati nak je sumbat dalam microwave but kang liat plak ikan tu.

End up, we had dinner at 10pm. Hamik. Tak pernah2 aku masak selama 2 jam setengah. Naik kematu kaki ni kebas berdiri oke!~

  • And pagi ni it happened again. Membuatkan aku takmo dah masuk dapur. Sebab aku goreng mihun pi letak halia. Pekejadahnya aku ni, tekulat2 MNI tergigit halia dalam mihun. Keehekhek sorry hunn. Lain kali syg tak buat lagi ok [If there is a lain kali lah. Ngegeg] Sempat lagi wa bisik kat dia – Abg, jgn bagitahu org tau syg letak halia dalam mihun.. Kehekk.. Yang kau tulis kat blog ni ape kes nya hei. Blergh.

Apa-apa pun, kami kenyang je mkn ikan pari bakar and mihun yang dua-dua pun out of taste. Dan task saya pada malam ini ialah —————Nasi Beriyani Ayam for dinner ! Yes, you read me right peeps. Mampus gue. Not that I havent cooked it before, but saya riso lah memandangkan lately ni asyik masak tak jadi je kan. Kang naik beriyani berperisa nasi tomato, cammnoo yop? Lets see apa outputnya malam ini okeh ?

———————————————————-EDITED———————————————————-

Tadaaaa !!!! Dinner kami tonight.

NASI BERIYANI

AYAM BERIYANI

KUAH DAL

Β Tangan wa menjadik oke malam ni. Kami 2 beranak makan sampai licin. Ini menguatkan semnagat saya utk terus berjuang blaja masak. Kehkhke.

Gdnyte !

Advertisements