Our main focus, at least for now….


Our new home sweet home 🙂 Tu gamba time tak siap lagik ok.
Maka segala anasir-anasir luar yang kurang enak yang konfem bakal menjebakkan aku ke kancah pembaziran peng-shoppingan, sila nyah kamu jauh-jauh. Semuanya harus dicatu sementara. Lepas settle rumah ni, kita bejimba lagi ok 😉 (Esha..cam tak jadik je pesan brg2 kat u. Huhu)

Well, we bought this house almost 1 year back. At that time, it was 60% completed. Now dah dapat kunci suma, infact I’ve moved from my rumah sewa to our new house ini.But of course tak tinggal di sana lah. Takut aku weh, tak ramai lagi yang pindah situ, but ada lah jiran iaitu Ayu&Hafidz yang sungguh tegar menjadik penghuni paling awal di sana. But aku still takut kalau ada benda lain berjimba dalam rumah tu nanti. Kawasan baru tu. Iya, I sound so gedik penakut di sini, but hell ya, aku mmg penakot. Tengkiu.

Main entrance to the house. Rumah ini ialah berbentuk heksagon, ke oktagon ke hape aku pun tak bape nak sure. Tapi Im pretty sure it’s not pentagon. Hiks. And there are a lot of angles which make it quite difficult to renovate and pasang-pasang perabot.

Kitchen is bloody small. But have to live with it lah. Kalau dah nama rumah tingkat-tingkat ni, takde mananya bleh dapat kitchen yang besar. Maybe a bit bigger but not as BIG. Unless you opt for pent house ke hapa. Then bolehla kau masak sambil golek-golek atau menari ke kat kitchen tu kan. Nak letak island ke hapa, then you can go for it. But in our case, kalau aku tgh masak, akan ku halau semua makhluk dari kitchen tu. Sebab aku masak selalu nak cepat (but penuh kasih sayang ok 🙂 ), maka mmg aku tak gemar ramai2 masa aku masak. Sape je ada kat rumah pun kan. Bukannye kami ada anak 10 org.

Balcony view. So-so lah.. Konon nak view KLCC lah. But the price was like whoooaaa. Baik duit utk dapatkan view bandaraya kuala lumpur tu buat renovation ke hapa.

This view is from our master bedroom. Nice kan. Kot tengok org sexy mexy tgh mandi swimming pool tu, bleh terus lompat katil. Wakaka :p Tapi kang MNI keje skodeng je dari bilik ni kan. Aku pun sama lah kalau cenggitu. Hiks.

Toilet pun syok because suma dah ada. Water heater, cabinet etc etc. Tak payah kami laki bini susah payah pasang benda-benda alah ni suma nanti.

Malas sudah. Rumah ni tak siap lagik. Nanti kalau dah siap and mula diduduki, baru rajin nak update. Ngehihi. Current progress rumah kami ni:

  • Re-wiring, plaster ceiling
  • Pasang partition so that jalan nak ke bilik tu tak brapa besar
  • Built in wardrobe. Aku berangan nak walk-in wardrobe, but tinggal harapan lah. Mana mungkin rumah sekangkang kera ni bleh buat walk-in wardrobe. Uiks.
  • Rak kasut, main entrance partition, shelf lah hapa yada..yada..yada.
  • Ohh cat rumah. Harus lah aku nak warna kegemaran aku.
  • Bila suma dah siap, then baru perabot2 suma sampai, then sedia untuk diduduki. Yeay!

To those yang bakal berjiran ngan kami ( I knoe sangatt ramaiiii ok. Bleh declare perkapungan kompeni kami because ramai gilak beli that condo as well), if you think of minor renovation cam aku list kat atas tu, bleh lah contact kami utk dapatkan contractor yang bikin suma benda alah tu. I’ve seen his work kat rumah Shila&Gundat, and sangat puas hati. Finishing kemas gila and resonable price. Grill yang developer kasik design tu pun dia bleh buat skali.

Okeh. Kesian MNI penat gila pindahkan barang2 dari rumah sewa beta. Walaupun dia tengok je org angkat brg, but aku tau dia penat uruskan benda2 ni for the whole week. Wa masak special utk dia hari ni ok. Hehe.

Bilik kat rumah sewa yang habes togel dikerjakan MNI. (Ohh aku kat Miri masa proses pemindahan).. Mampus aku kena marah ngan ex-housemate coz tinggalkan bilik besepah camni.. Nak marah MNI pun tak sampai hati sebab dia dah berusaha keras pindahkan barang2 aku yang selori tu. Huu. (Esha, nanti next mnth I balik KL, I kemas bilik ni ok…)

Orait. Mahu masak…Then hantar Orked gi servis ke 35000 km. Sudah hampir 2 tahun usia si Orked tu. Hrmm time flies kan.

Advertisements