Untuk ku katakan I am completely satisfied with our wedding ceremony (s), ohh tidaklah harus begitu. Even though, most of the things mama we had been wanting for, dapat dilaksanakan, there were still few things which buat dada kami turun naik risau and panic, and sebagai raja sehari yang sepatutnya bersikap lantaklah-dgn-semua-kerja,-raja-sehari-tak-perlu-pening-kepala, being me of course aku tak boleh duduk diam. Macam Pua Chu Kang dah aku panic lebih2 ok kerana bila aku panic, automatically aku akan jadik clumsy macam badut.Demit. Banyak kali aku kena marah dengan makcik-makcikku yang sungguh becok mulutnya macam joyah, sebab aku asyik sebok2. Diorang asyik suh aku duduk diam dan berehat. Pekehe nyo, haruslah teman riso kan. Dah namenye pun majlis teman. Dang~!

  • On the nikah day, rumah blackout pada pukul 1.30pm-2.15pm. Right after Zuhur. Walaupun 45 mins, aku da macam gila meroyan.At that time, org rewang tgh mandi peluh masak2, tiba-tiba mereka menjadik semakin berleluh sebab kipas tak jalan. Ohh aku menangis meroyan masa tu. Cannot imagine, lakiku nak akad nikah dalam keadaan gelap gulita dan panas membara. And 1 periuk besar nasik ialah tak masak, sebab pakai periuk karen. Bila black out, suma org taksedar nak switch it on back. Ngeng. Luckily tukang masakku sangat hebat boleh control the situation and alhamdulillah semua makanan cukup 🙂
  • After nikah dalam pukul 7pm, black out lagi skali. Ouhhh aku meroyan lagi skali because pukul 830pm ialah majlis berinai besar ok. Haruslah kami berkompang bagai dalam gelap? And dinner akan jadik candle light dinner utk semua tetamu. Herm romantis idea itu. Yang ni nye blackout tak lama, dalam 20 mins aje. But teruk me & husband kena usik ok. Like ‘oh pengantins nak terus masuk tido ni..Tak payah berinai bagai, diorang da tak saba-saba dah tu’… Seres kami blushing macam ala kartun ape ntah pipi merah tu.  Blackout 2 kali ni disebabkan kerja penyelenggaraan TNB..Isskkhhhhh.
  • Pak Imam dtg lewat 1 jam. Janji pukul 5 ptg, dia tepacak kat umah pukul 6 ptg. Haruslah make up gue cair panas punggung menunggu ok. Dah la me and gedixs ketawa tebahak2 kat tgkt atas disebabkan bosan menunggu Pak Imam, padehal rombongan lelaki ada kat bawah ni. Mesti mak ayah mentua aku kata, pekehe nye sewel menantu kami ni. Tak sopan dan ayu langsung. Hiihuuu. Oppsie da jadik menantu pun. jgn risau, walaupun aku ada sewel sket, aku tetap waras apabila menjalankan tanggungjawab sebagai isteri. Ceewahh.
  • Time nikah, hujan  renyai2. Takpe, tu hujan rahmat 🙂
  • Aturcara hari sanding tiba-tiba berubah. Sepatutnya ada acara merenjis dan berinai, eh awat tiba-tiba cancel. ? Oh rupa2nya kalau da ada majlis berinai besar, tak payah merenjis lagi masa besanding. Save time ! Baru aku tau, if tpt lain tak begitu, at least kat Johor cenggitulah kaedahnya. Aku tatau, so kelam kabut sikit sebab aku yang buat aturcara tu ikut suka hati batu ku ini. Moral of story : Pi tanya atuk nenek betul2, camne kaedah adat istiadat kat kawasan korang sanding tu.
  • Aku tatau tol mak andam brapa hengget. Kehkehke. My pak andam tak duduk kat pelamin sebab I have my pengapit kan. (Takkan plak aku da sponsor baju pengapit yang cun tu, then nak pak andamku pakai baju petak2 kat atas pelamin kott..? Gosh)  But I didn’t know duit tol dia kena diwakilkan kepada pengapit aku tu. Nasib baik Shida iaitu Pak Andam gue bgth En MNI masa malam berinai tu..‘Duit tol mak RM100 ye nyahh’.. Huiks tekejut beruk lakiku, duit tol mak andam RM100 okkk ! It depends actually, kalau mak andam demand and mmg meletop nye mak andam, konfem RM100. Macam Shida ni, aku tak kisah dia mintak RM200 pun aku suh En MNI baya, sebab I totally love his touch ! Sgt puas hati with his make up ok. En MNI la baya tapi, sebab tu duit tol mak andam. Hhiihuu.
  • Shida pak andam tertinggal rambut palsu utk malam berinai ! Dah le baru lepas black out kan, mau aku tak panic. Ok aku je yang panic, Shida cool. Dia kan professional. So tak pakai wig pun, but end up aku suka gila dia set rambut time malam berinai. Yang rambut tinggi cam sarang tebuan tu ialah rambut aku 100% yang original ok! Tade wig langsung. Camne dia bleh buat rambut aku yang leper sebab gedik buat rebonding 3 weeks before wedding, boleh jadik cam sarang tebuan eh? Musykil. And it took him less than one freaking hour only to do makeup and hair-do!
  • Wedding cake tade pisau. Dang ~!! Make sure korang check betul2 pisau suma dah ready ok. Cam aku, makcik ku yang mulut joyah tu amik pisau potong cili kat dapur, pastu ikat reben. Hohh buruk sungguh rupa paras pisau itu. But nak buek camne, seres suma org pun lupa and tak check!
  • Tak plan macam mana nak sambut and jemput pengantin lelaki masuk rumah. I planned to sambut with kuda kepang,but last min changes. Org tua2 kata kena gak sambut ngan silat. Maka sebagai bidan terjun, Abg Yan ku yang botak telah dipaksa bersilat, which end up dia menari ok ! Ntah makyong ke kuda kepang ke zapin aku pun tak dapat mentapsir.Haha dia mmg tak pandai bersilat and tak penah masuk kelab, persatuan atau kelas silat cekak atau gayung pun. Lucu.

Thats all that I could think sempena hari yang mendung and opis ada 4 org je neh. In terms of food, Alhamdulillah Pak Dollah nye tangan memang ada aura and superb! Tetamu puji makanan and quantity memang just nice. Tak telebih tak terkurang. Best 🙂

Past sentence: Selamat pengantin baru utk Assan & Shaz, Toet&pasangan dan Liyana&pasangan. Dan juga bakal pengantin baru Rapijal & Kasya. Memang Disember ialah bulan mengawan. Sekian terima kasih 😀

Kami just dapat attend Raf’s wedding je insyaAllah 2 January, sebab yang lain suma clash dengan majlis kami sendiri, honeymoon dan cuti yang parat hidung. Minta maaf, jgn kecik hati. Dont worry hadiah tetap kami bagi ok 🙂

Advertisements