Begitulah angka pada  harga minyak pada hari ini. Memberangsangkan bukan? Teringat pulak ketika harga minyak sedang jatuh merudum few months back. Everyone was gila gelabah (of course lah) and there were so many issues on people who are in the oil&gas company. Takde bonus la hape la yada.yada..yada.. But aku buat relax je, konon-konon takkan affected. Ala macam Miasara, relax je gi skola ikat rambut ekor 3. Haha! Bukan 1 bukan 2 oke. Lawak but Itu LJ is my fevret actress la weh.

Bukan itu motif entry iya.

Back then, I never bother which petrol does better than the other. To me they are all the same. Indeed. Because semuanya datang dari sumber yang satu kan.Its just how different company process it and as an end user, kita didedahkan dengan pelbagai perbezaan- lebih kilometre and whatnots. But pada ketika itu, being loyal, aku mewajibkan diri menuang minyak di stesen yang satu itu iaitu station X.

Sehinggalah Ron95 diperkenalkan. And it sucks big time ! At least for my car. Sungguh terasa perbezaanya oke!

1) Now I need RM30 per week utk perjalanan dari rumah ke office. Iaitu 4 days, harus habes RM30. Back then, RM30 ialah untuk 7 hari. (Iya, termasuk gi merayap on saturday and sunday). Dok Miri best ooo, tpt tak jauh2, so save gila kat minyak nih.

2) Now keta accelerate macam kuda sakit. Semput macam ada asma. Back then, tekan minyak sket je keta suda pergi dengan begitu laju ok!

3) Now enjin keta bunyik macam kilang buat simen. Memekak macam org gerudi dinding. Ok aku exagerate di sini. But u got what I meant huh? Back then, enjin Orked ialah begitu tenteram sekali.

4) Now, aku rasa berat macam konkrit bila bawak keta. Dulu rasa macam atas angin je apabila bergerak dengan Orked ye.

Maka aku dah ban Ron95. Katalah aku tak ikut seruan kerajaan ke, iklan TV ke apa apa jembalang tanah; I dont blardy care. Yang penting, skrang aku isi Ron97. Mahal sikit, tapi tahan apa. Lagi teruk kalau isi RM30 pastu 4 hari abes. Kau kira2 balik, sama jugak pegi datang nya.

Disebabkan tak bnyk station minyak yang ada Ron97, aku telah melanggar pantang iaitu it hanya masuk ke station minyak X sahaja. (seriously sejak aku beli keta, aku tak penah isi kat station lain). Not until last week, I bumped into another station (because X station tade Ron97 di kawasan itu). Anddddddd……….baru aku tau, actually mmg betullah iklan TV tu. Petrol dari station Y adalah lambat habes daripada tation X utk perjalanan yang sama! Ooooo skrang aku pecaya. And secara automatic, Ive switched from X to Y. (Dah siap pesan kat En MNI, sila guna petrol Y RON97 all the time! ) And he’s always talking about loyalty and whatnots. Tak kesah la yang, awk loyal2 pun gi isi minyak keta awk kat Caltex! Heheee.

minyak

Past sentence : Excuse the anynomous X and Y thingy. Both En MNI and I are in O&G industry. So tidak bagus utk bersikap sungguh berterus terang di sini. Durgghh mcam lah korang takleh tangkap apekah ia. Hiks.

Advertisements