Percaya atau tidak, in general, women spend an average of 1 year of life to come out with decisions in choosing our their clothes. Isn’t it interesting? 🙂 

Ini? ..atau itu..?
Ini? ..atau itu..?
  1. Kajian mendapati memilih pakaian untuk bekerja, keluar makan malam, berjalan-jalan, bersenam dan sebagainya akan membabitkan masa sehingga 287 hari untuk wanita berada di hadapan almari pakaian mereka. Huh, sedar atau tidak. Lama oke 287 hari tu. But thats the interesting part of being a woman kan? Baru thrill pilih-pilih baju. And ya, we will never wear the same attire in a day, if happen ada 3 events dalam 1 hari. So we will change thrice!
  2. Masa paling banyak dihabiskan ialah ketika memilih pakaian untuk menghadiri majlis sosial pada malam Sabtu atau minggu dan juga memilih pakaian bercuti. Maka tolonglah faham the reason why kalau kami nak pegi bercuti 3 hari sahaja, but the luggage is like 1 month stock of clothes! It’s simply we just feel like wearing everything and tak boleh buat pilihan pada ketika itu.
  3. Pakar mendapati secara purata wanita akan menghabiskan sebanyak 16 minit setiap hari biasa untuk membuat keputusan memilih pakaian dan 14 minit ketika hari pagi Sabtu atau Ahad. Hrmm this applies only if there is no special events during weekend. If not, definitely more time will be spent during weekend huh. But the special thing is, yes we spend time to choose clothes, we spend time to put on make-up, little bit of time for hair-do, pusing-pusing tengok baju ok ke tak kat cermin, make sure make-up colours fit the attire or muka tak macam tepung gomak, then jalan pegi depn umah and ensure kasut matches the whole baju, handbag dan sebagainya (or at least not so off in colour)…. but still, who gets to office on time? You tell me now. Woman kan? No kidding ya. Its damn true!
  4. And if you realise, we spend 6 hours to get one damn piece of blouse from 6 different outlets. Reason? Very simple. We want something really worth wearing. Takmo lah nanti dah beli pastu tak pakai. Maka, baju yang bertimbun beli and tak pakai itu, mungkin disebabkan kami menghadapi tekanan dari pihak ketiga semasa membeli belah dan menyebabkan kami tak dapat membuat keputusan yang tepat dan bijak. So, dont put the blame on us, oke~!

Hee. I just love choosing clothes. That’s why aku meroyan kalau berbulan-bulan tak beli baju baru. Macam, apsal dull gila wardrobe aku ni? I am not a brand concious type of person. Whatever I think fits me well, dan sedap mata memandang, I’ll grab them. So when I say go shopping, it doesn’t mean go to Zara or MNG all the time. Get it? (En MNI, jgn risau..Lps kawen saya tak swipe credit card awk utk shopping ribuan ringgit setiap bulan oke 🙂 That is just crazy)

And oh.. aku amat suka kalau housemates suma vain (seperti Yana dan Esha). Haha. If we are into any ocassions ke, macam meroyan oke ketiga-tiga kami bersiap. Mintak dia sanggulkan rambutlah, dia mintak zip kan baju lah..It’s all the girl stuffs macam cita-cita high school on TV tu. How I miss that moment. Di sini, aku bersiap ala-ala malas je gitu. Sebab suma org pun cenggitu. Hrmm tak berapa nak suka.

Past Sentence: Office senyap dan sunyi. Almost everyone takes long holiday sebab summer break. Tinggal aku dan beberapa org Asia yang lain, masih tegar bekerja. Urgh.

Advertisements