3081595147_e765edc1e6

Oo put that smirk faces off oke! Im not being patriotic here. Just a little bit concern with the usage of our language nowadays.

Please, I use broken language as well, masuk Manglish and whatnots. Disebabkan aku pun melakukan perkara itu, so I couldnt say much.

My concern is perkataan-perkataan bahasa melayu yang di’rempit’kan? Im sorry, no oofense ya. But I do think those spellings look and sound so rempit. Contohnya seperti – ney(ni), itew (itu), pintew (pintu), dan yang sewaktu dengannya. Yang macam iye, jer tu suma biasa lah kan. Like they are for penyedap ayat to make it informal kan. But ejaan yang merepek tu, tak ke ia menyusahkan aku nak baca. Nak faham lagi. Haih.

I always face this and akan menyumpah seranah if I got texts from my younger brother. Macam nak delete tanpa membaca message itu. Grr. Ejaan message dia, oh boy! Gila aku tak faham. I’ll be  like a little kid yang belajar mengeja satu per satu oke. And that is ridicilous and a waste of time.

Btw, I always been mocked because I always use formal bahasa melayu kalau cakap, or menulis. Even kalau chatting pun aku selalu pakai bahsa melayu baku. Ntah, I just feel easier nak convey message yg nak disampaikan. (With exception in this blog lah ya, sebab I use broken english mix malay 😛 ).

Oke, sorry aku tak berniat kepada sesiapa. Just my lil thought di petang isnin yang mendung lagi best tido kat umah dari kerja dan sakit kepala kat opis ni.

Past Sentence:  Sila lihat di side bar itu. It changed from 5 months to 4 already. My God. Time really flies. Lalala~

Advertisements