Oh masing tidak besawang crystalmerah aku ini. I’ve been melepet all the way, dengan alasan penat berpuasa, maka malas la aku nak hapdet-hapdet blog Ini kan. Ohho. Bukan begitulah, Encik MNI is here, datang ada training katanya, tapi dah 2 hari dia melepet di hotel pada pukul 12 tengahari. Apekah? Oleh kerana dia di sini, my time is occupied. Selalunya kan aku memang sengal malas nak kuar umah. Katelah aku anti social ke ape ker, ada aku kesah?

 

Well, tidak mengapalah.

 

Oh last week I went for the Sentuhan Kasih Program organized by my beloved company of course. Ia adalah program buka posa bersama anak-anak yatim, anak-anak keluarga susah, dari keluarga ibu tunggal dan bermacam-macam lah. Hati aku betol-betol tersentuh. Tak tahulah jika ada spesis yang pergi hanya untuk melantak dengan hebat. But the food was yummilicious beb. I ate like nobody’s business.

 

……………………………………………………………….

 

‘Eh Nazrul ada handphone?’ (Cehh ada handphone budak ini. That diverged my first impression kata diorang ni suma agak susah).

 

‘Pakcik yang hadiahkan’ (sambil tekan-tekan handphone dia tu lah)

 

‘Wahh letak gamba ayah kat wallpaper. Sweetnya kamu nih’ (aku tenampak ada gamba lelaki berumur jugaklah. Aku hentam keromo itu ialah ayah Nazrul)

 

‘Ha’ah..akak nak tengok ke?’ (sambil hulur handphone dia pada aku).

 

Kat handphone itu, betol gamba ayah dia. Tetapi mata aku terpaku pada text bawah gamba tu yang dia tulis guna word text – ‘ARWAH ABAH’.

 

Aku sebak.

 

…………………………………………………………………..

 

‘Knapa lah awk mintak set sains ni Hisham? Mikroskop tu boleh pakai ke?’ (Kanak-kanak ni suma dapat hadiah based on diorang punya wishlist. So Hisham ni mintak brg sains and what he got was a set of small microscope).

 

‘Akak tak tau.Saya mmg suka benda sains. Saya tahu set microscope ini harga dia RM80. Saya happy sangat tak terkata dapat hadiah ni. Akak tau, dah 3 tahun saya kumpul duit nak beli set ni, tapi bila ada duit lebih sikit je, mesti mak pinjam atau ambil.’

 

Terus berkaca lagi mata aku.

 

…………………………………………………………………………………………

 

‘Kenapa Sabri amik ice-cream sampai 8? Sape nak makan nih? Tak baik membazir tau. Lagi bulan puasa ni.’ (Cehh cakap pandai lah. Padahal aku amik food sampai nak tekeluar dari pinggan. Ehhe).

 

‘Bukan untuk saya kak. Sy teringat adik beradik lain kat rumah. Bukan senang nak mkn ice cream mcm ni. Sy nak bawa balik utk diorang’ (Padahal masa tu baru pukul 8. The event ended at 930. Bayangkan lagi 1 jam setengah, mau cair eskrem dia.)

 

Begenang lagi mata aku kan. Isskhh.

 

…………………………………………………………………………..

 

 

Aku tak boleh lah face benda camni. Aku cepat tersentuh. I’ve been there, in their shoes. So aku sangat merasakan mcm mana perasaan diorang semua. Suatu masa dulu, aku pernah dibesarkan oleh mama sorang. She was a single mother at that time. Hidup kami susah. Tapi mama bejaya besarkan aku ngan Amil sampai aku jadi orang. Abes kalau bukan orang jadik ape kan. Miaahah. Tapi Amil tak orang sangatlah. Degil dia ada lebey sket dari kepala batu aku ini.

 

Sebab itu sekrang ini, kalau boleh aku nak pay everything that she has done. Fortunately mama skrang pun dah happy with our new family. And ohh aku skrang ada 2 happy family. Mama and abah. Lagi satu papa and ibu. Kami semua gembira.

 

 

So korang, sayangilah keluarga korang semua. Kalau busy mcm mana pun, try to make them feel important. Aku ngaku ,aku ialah spesis yang susah gila balik kampung sebab aku selalu malas nak travel jejauh (jgn ikut perangai aku). Tapi I try to call them every other day supaya diorang tau aku sentiasa ingat diorang.

 

 

Sekarang beta sudah rindu sama family beta.

 

 

Few snapshots masa Sentuhan Kasih

 

 

 

Advertisements