Have you ever wondered how do people feel when they got mocked by others? If you ask me, would say it depends on my mood swing of course. Kalau lah aku tengah hyper dan gembira-gembira, then I wouldn’t mind. But if aku tgh time of the month ke kan, maka itu adalah kesilapan besar lah kau nak bermain-main api dengan aku. Hoh.

Talking bout mocking others ni, kenyataannya aku mmg di buli dengan hebat di sini. Kerana wujudnya manusia-manusia sepert Pete dan Dave yang tak senang duduk kalau tengok aku senyum gembira. Ada saje benda yang nak kenakan aku. Sotong betul.

Pertama

I was in the changing room. Bukan tempat tukar baju ya. That room is for keeping your boots,hard hats etc. So everytime you wanna go to the main deck or the working area, you would need to change your shoes into boots di bilik itu. Eh well, thank God Encik MNI ari tu suh aku pakai sport shoes dari KL. Aku hampir pakai crocs heels aku dtg sini. Kaut baru tu, setelah sebulan aku mimpikan crocs itu. Heheh. And back to the story, semasa aku tgh sibuk nak pakai boots itu, suddenly i heard org ketawa dengan sangat gigih. ” Look at her socks! It’s flowery and it’s pink! ” Damn. Lelaki itu telah melihat stokin aku yang berwarna pink dan berbunga putih. Sotong. So sejak dari hari itu, everytime jumpa aku, the first thing that he’ll look at is my socks. Kemudian ketawa dengan sangat gigih. Apekah? Aku tak beniat pun nak bawak stokin tu tau. Tak sempat pun nak fikir ari tu. Main campak-campak je dalam bag.

Kedua

I was in the smoking room. I don’t smoke ok but selalu lepak situ. That’s where u lepak-lepak and mingle with people. Kat situ lah kalau nak kenal and networking. Seriously. If u are offshore u stuck in the cabin, tak campur orang. I bet after 3 days of course u feel like terjun laut nak swim balik onshore ;p Oh ok back to the story. While in the room, there was a chopper which was about to depart. As what I know, even though ada chopper nak depart of arrive, all personnel are allowed to be at the open area. Cuma tak boleh smoking at the open area. Pada masa itu, there were about 10 people in the room including Pete. Aku yang dah almost 1hour dok situ nak berangakt keluar. And this old man screamed at me. He went like “where are u going? Dont u know u r not allowed to go out while the chopper is here?” Muka sangat serius ok. AKu pandang si Joe, Irwan and the rest mintak simpati. Diorang pun buat muka toya sebab suma org pun takut dgn Pete si company man itu. He continued ” you just sit there and stay”. Aku pun dgn muka takut duduk smula. Sampai chopper blah, si lelaki itu kuar from smoking room, and the whole room gelakkan aku bedekah-dekah ok. Sebab they knew si Pete itu adalah mengenekan aku. Cuma yang lain tak dapat membantu sebab lelaki itu adalah company man kan. Sekali lagi sotong sungguh dia itu.

Ketiga

I was sleepin in the accomodation and the rig manager came to the cabin. He went ” where’s the lady in yellow?” Diorang kate lah aku tgh tido. Mmg aku tido the whole ptg tu pun sebab the night before tu aku tak tido pun. Then pada malamnya aku teserempak dgn si Dave itu. Dgn selamber dia becakap dgn kuat “oh this lady is awake. She’s so lazy sleepin the whole afternoon”.. Perlukah kau memberitahu keseluruhan org di Galley itu yg aku adalah pemalas. Sotong lah kau ini.

Keempat

I was in the queue for my dinner. Aku dah pergi kat tempat makanan tu but i didn’t take my dish. Pete was there la masa itu. Aku tengok-tengok jer, then went to make neslo. Dah wat neslo baru aku nak gi amik food. Peter dengan sengaja menghalang jalan aku (he was on his way to the table) and berkata ” you are having your 2nd round? U eat a lot lady~” ..Lagi skali. Perlukah kau bgth org d Galley yg aku kuat makan. Dah la pada hakikatnya aku baru nak amik food. It was not my second round pun kan. Sotong juga lelaki itu.

Kelima

Aku malas nak mkn kat Galley tadi melihat lauk pauk yg tak membuka selera. So i made a cup of neslo and brought a bun into my accomodation. Dlm galley jugak teserempak dgn Dave. Tetiba dia ckp “u r sneaking food. That’s not allowed!” Aku jawab lah “it’s not written that u cant eat in accomodation. And i wouldnt get stop card for that huh”.And he answered ” provided u share with me and i’ll come to ur accomodation later.” Sotong betul. Gila ape org tua itu. Nak je aku curah neslo panas kat kepala botak dia.

Keenam

AKu tgh chatting dgn Encik MNI. He came into the internet room and started to ask me macam polis. He told me “u dont even need to keep in touch with ur bf lady. You are offshore. Come on.Enjoy ur time while u r here”..Eh engkau ini. Suka hati aku lah dah aku rindu. Ehhe. Aku malas nak layan dia sibuk bnyk tanya, and I told him “I’m getting engaged. So what’s up if I want to be in touch with my fiance-to-be?”.Amik kau. Terdiam dia. Padan muka.Apabila sudah menyiasat hal aku dan Encik MNI, tiba-tiba pada keesokan harinya, ramai pulak yg tanya aku pasal my ‘engagement’. Nampak sangat lelaki itu adalah seperti CNN.Begitu cepat dia menyampaika berita di DD-2 ini. Jatuh saham aku di DD-2. Takleh da la jadi Miss DD-2. Hoho.Sorry Encik MNI. Sy tidak berniat apa-apa ;p Oh ya, there are only 4 women on the rig. Me, Tasya , Melissa (the HSE officer yg tidak disukai ramai sebab kuat bebel) and Aisyah (the SLB engineer yg jarang nampak muka sebab SLB kan kerja dgn gigih mcm 24-7).

Bnyk lagi lah kejadian-kejadian pembulian yg berlaku. Tapi aku tak amik ati lah. I took hem as jokes. Kene;lah faham org offshore ni kalau dah lebih 2 weeks tak balik onshore, sumanya sengal-sengal belaka. Yang buat aku panas, 2 org tua itu sajer. Yang lain suma ok. Seronok berkawan even though baru-baru je kenal kan. They are from different backgrounds and I learnt lots of things from them. The thing with offshore nih, yes u make frens with people. Tapi baru je rasa comfortable, diorang kene balik and ganti ngan org lain plak. So kene make new frens lagi. Leceh. Kalau tak ringan mulut, kau mati kutu, dok sesorang and terjun laut la lepas tu. Hoh.

I’m going back tomorrow morning. With the 7am chopper. But flight from KB-KL is fully booked. Let’s see if I can get the earliest flight on Monday so that I could get to the office at least after lunch. Oh btw, they are still coring the section Mungkin malam ini siap lah kot kalau everything goes well.

Till then.

Advertisements