Tidak dinafikan ayat-ayat power boleh mencairkan hati wanita tetapi kesannya tidak akan kekal lama jika lelaki-lelaki ini mempunyai ciri-ciri di bawah ini. So guys, ambil nota dan beri markah kepada diri sendiri!

1. Panas Baran
Sifat ini menjadi senarai teratas yang dibenci oleh orang perempuan. “Kalau baru cakap sikit dah naik angin, salah sikit dah menengking, bukan kata saya, kucing pun benci,” Zarina menekankan betapa beliau tidak akan memilih lelaki yang panas-baran sebagai teman hidupnya. “Silap-silap nanti tangan dia naik ke muka saya dan dengan anak-anak pun kita tidak boleh percaya dia,” sambung beliau lagi.

2. Mendesak
“Kena ikut cakap dia dalam segala hal. Bosanlah! Bukannya tak nak ikutkan apa yang dia mahukan tetapi setiap masa pun about him, him, him. Dia ingat dunia ni berputar sebab dia ke?” Nani menjelaskan perangai bekas teman lelakinya yang paling dia tak suka, lantas dia mengambil keputusan untuk berpisah sahaja. Sifat mendesak pasangan begitu merimaskan.

3. Gelojoh
Gelojoh masa makan merupakan ciri yang tidak digemari kaum wanita dan boleh menyebabkan perpisahan atau penolakan. “Dia bawa saya keluar makan dan apabila hidangan sampai, dia terus makan macam tiada hari esok. Macam dia tak pernah nampak udang dan ketam! Malulah!” Jamiah bercerita tentang pacaran beliau yang gelojoh ketika menikmati hidangan. Kata orang kalau gelojoh di meja makan, di bilik tidur juga sama perangainya. Euww!!

4. Selekeh, Busuk
Selekeh itu ada kalanya nampak menarik tetapi janganlah selekeh sampai macam dah tak mandi 2 tahun. Badan berbau, baju kotor, jeans kotor, rambut busuk. “Nak rock atau grunge, badan kena wangi babe! Selekeh busuk tak mainlah!” gelak Sarah apabila bercerita tentang ciri yang dia tidak suka pada lelaki. Kalau dulu pepatah menyebut “biar papa asal bergaya” apakata sekarang kita tukar kepada “biar selekeh tetapi bergaya” pula.

5. Bosan
Sifat bosan ini membosankan! “Ke mana pun saya ajak dia pergi, dia reluctant. Apa pun aktiviti yang saya cadangkan, dia tolak. Alah … Matilah dapat boyfriend macam ni,” komen Zakiah tentang lelaki yang tidak digemarinya. Aktiviti bersama mengeratkan perhubungan dan kehadiran pasangan yang membosankan tidak membantu.

6. Mulut Lancang!
Biar zaman semakin moden, sopan santun perlu dikekalkan. Tidak perlulah extreme punya sopan tapi sekurang-kurangnya tahu adab ketika berkawan dan apabila berhadapan dengan sesiapa sahaja. “Jangan cerita tentang cinta atau perhubungan kalau perkataan yang keluar dari mulut dia sering memalukan diri saya,” Aishah menegaskan pantang dia kepada lelaki bermulut lancang.

7. Perasan
“Masalah lelaki perasan ni memang susah nak ubat. Perasan cool, perasan hensem, perasan pandai, basically perasanlah!” Rita cukup geli dengan lelaki perasan best kerana sering sekali mereka yang sebegini, sebaliknya. “Tak payahlah nak perasan kerana kalau anda cool atau hensem atau bergaya, biar kami yang perasan,” sambung Rita lagi sambil tersenyum.

8. Kedekut
“Ya ampun!! Kalau dapat makan dia belanja tu kira macam menang loterilah! Selalunya ‘go dutch’ saja,” Hasnah mengimbas kenangan beliau bersama bekas teman lelakinya yang selalu “go dutch” (maksudnya bayar sendiri sendiri) bila keluar dengan dia. Hadiah hari istimewa tidak lebih RM20, kalau makan luar berjimat cermat order lebih sikit kena jeling. Kedekut ini penyakit dan jangan cari pasal mencari pasangan yang berpenyakit begini.

Advertisements