Sempena hari lahir yang ke 26, I decided to move to blogspot. Motif : Takde motif. WordPress kadang2 ialah seperti kura-kura. Menci. 

To all blog frens, kalau rajin-rajin updatelah link okeh. TQ🙂

 See you here  —> http://crystalmerah.blogspot.com/

Yesterday was my birthday. Iya motif diwarwarkan: Mengada-ngada :p
It was the first birthday as a wife y’all and im loving it =) Not a fancy birthday party or whatnots, but just a  sweet one with my other half of course. Yang penting, he made me smile mencecah ke telinga dari pagi sampai ke malam pada hari semalam. Thanks syg and I luv u to bits !

Btw, ramai weh orang tanya aku, “Eh macam kau baru je miscarriage. Pastu dah pregnant lagi. Memang tak bahaya eh? Doctor bagi eh? Bapa lama gap after miscarriage to kau pregnant smula?” Bertubi-tubi ok soklan ini dipersoalkan. Maka haruslah aku menjawab di sini (Disclaimer: Doctor I am not. So aku tak bertanggungjawab dengan org lain punya kesihatan ok. Everyones’ bodies are different, harus ingat fakta itu )

My gap between the first and second pregnancy was 2 months sahaja. That includes masa berpantang (which aku tak pantang pun sebenanya, jaga makan sikit2 aja). And did I tell u I got into office after 2 days of miscarriage? Kehkhke time tu project tengah menggapai langit lah konon, sampai taknak MC. Padahal boleh amik MC 2 weeks. Ohh aku pekerja berdedikasi kan. (Macam boleh dapat extra bonus? Dang ~)

 Ok ok. Kalau ikutkan nasihat doctor, it’s better to wait until 3 menstrual cycle. Maknanya after 3 kali period after miscarriage tu, then barulah try to conceive. But it’s really up to you. Aku ikut cakap org tua2. Mama kata at least tunggu 1 kali period je, so aku tunggu 1 kali cycle jah.. But dalam temph miscarriage hingga nak ke period pertama itu, harus tak boleh besama dengan en suami iya :p And lagi satu, kalau after miscarriage, then dapat your period, itu seperti satu rahmat ok. Which means your body is healing and dia kembali ke keadaan asal untuk ovulation and etc. Mcam aku, tempoh dari miscarriage ke period pertama itu adalah 48 hari. At that time mcam melompat-lompat kesukaan bila period ok.

Macam itulah kekdahnya. Actually kan, the first pregnancy itu was unplanned. Kononnya kami nak family planning (secara natural tanpa ubat-ubatan, suntikan atau pil-pil ye ). But bila hilang rezeki pertama itu, aku rasa kehilangan sangat-sangat. And telah membukak hati aku untuk terus preggie takde kesah family planning ke hape =) Terus rasa nak ada anak immediately. Maka kami terus mencuba (that explains the 2 months gap ) dan Alhamdulillah dapat rezeki kedua ini. Doakan semuanya selamat ok !

Past sentence: MNI still cuba nak get transferred. Worst case, dia memang kena resign kot dari kompeni ijau ni. Eerggh.

Hermm..such a long hiatus. Al-maklumlah, saya superwoman sekarang. Bangun pagi, drive sendiri, parking sendiri, jalan kaki ke office sendiri, makan sendiri, tido sendiri,bangun tido pun sendiri – saya tak suka😦

By the way, Im not sure whether should i tell it or not. Since aku da ada sket paranoid with what happened in February, maka aku agak keberatan to release the news. Wahh ala-ala diva lah ye. Cheh. But I have reasons kenapa bgth jugak akhirnya.

  • Need to ulang-alik ke hospital. So harus bgth my team leader knapa aku kena pegi spital. Adakah sengaja mengada-ngada atau tujuan curik tulang nak mengulau masa kerja?
  • Terkantoi terjumpa my officemate semasa di spital. I was at the receptionist nak register at that time so she kinda heard our conversation already. Maka takyah lah nak cover2 lagik.
  • Aku jalan super pemalas lately ni sebab badan dah berat. Kekawan ada yang perasan sebab aku ni dulu sungguh lipas kudung orangnya.
  • Aku selalu moody tak tentu pasal, So kesian kat orang yang terkena aura aku tu. Maka lebih baik wa terus terang. Blame the hormones oke sebab kerana itulah saya ayik nak terkam orang je. Hikhik.
  • Penatlah dengar orang asyik tanya “Dah ada isi ke? Eh dah lama gak kawen kan..takde lagi ke?”
  • Of course aku da malas down nak dengar orang kata ” Erin, wahh berisinya kau sekarang” Uuuuuuuuuuuuu. Baju seluar segala dah tak muat ok. Seluar boleh zip separuh saje , and baju yang berbutang suma takleh butang . Kalau boleh butang pun, aku akan buat free show la gamaknya.

Yes people… I am a preggo lady now. Alhamdulillah, after miscarried in my first pregnancy, Tuhan bagi kami rezeki lagi. Sebabkan trauma dengan kejadian yang lepas itu, aku jadik super teliti utk pregnancy kali ini.InsyaAllah. Doakan rezeki ini sihat dan selamat lahir pada due date 21 January 2011 :) Oh I am now in my 10th week. Experience semasa early pregnancy ini? I’ll share it later okeh !

For now,  kami tengah berusaha mendapatkan MNI to transfer to KL. Which peluangnya adalah setakat 10% sahaja. Inilah problem bila kompeni tak consider macam mana susahnya bila si isteri pregnant sesorang. Semoga murah rezeki MNI dapat tukar keja ke KL. Amin.

Dah. Sekarang waktu tido saya ialah 10pm. Start kol 9pm tu memang aku tak larat nak wat pape dah. Bukak mata pun ialah separa sedar. Gdnyte people!

 We are officially in long distance marriage. Gosh I hate it so much and I doubt I can live on my own. Eleh before kawen pun, macamlah tak biasa tinggal rumah sorang2. But please, I’m  so used to  have him by my side since the day I became Mrs. Not even few hours being left here, I started to feel my soul being ripped off. Please God give me strength.

June is here dude. The month of my birthday *big grin* [Motif?]

By the way, Im back in KL for good. But havent got into the office. Tomorrow baru nak masuk office. That explains  the picture, after one week of blissful holidays. Oh saya masih bercuti Gawai and esok baru ikut calendar KL okeh ! Sekejap saje dahhabes 1 week. It was tiring yet a good theraphy to get away from office. Lalala. Travelled back to JB meeting my loved ones. But 2 malam sahaja because sekarang kena bahagi cuti kepada 2, untuk tido another 2 nigths in in laws’. So dapat lah 2 nights each. Kemudian kami shoot ke Perlis utk ke wedding sahabat. And one of my besties tertinggal flight ya. Kasihan kau Ject. But dia gigih beli tiket naik bas pula. Wa tabik sama kau😀

Nothing much to babble lah. The thing is, aku sungguh takde momentum nak start kerja smula. Aku ada workstation ke masuk opis esok? Ada cubicle ke? Ada PC ke? Password pun takde nak masuk system oke. Apa kata bagi saya cuti lagi. Heeeeee.

Dah. Happy working, and Friday is coming in 4 days. Daaa~

Past sentence: Congrats Seri🙂

.. day in Miri. Should I be happy or saiko-ly sad? Hemmph.

The city is significantly people-less. I think most of them had gone back. Nampak sangat majority of the penduduk are not local. When it comes to long holiday, sesak napas nak beli tiket flight. MNI and I, both are stranded here. Tu lah, sape suruh bijak sangat beli tiket hari Ahad. Wal hal orang lain sudah beposak-posak pulang ke kampung halama sejak dari hari Rabu lagi. Kononnya MNI taknak cuti Isnin depan, so being a good wifey (ehemm ehemm), saya pun setujulah utk tunggu dia. Skali last minute he told me he’s gonna take leave on Monday. And tinggal harapan  lah nak tukar flight ticket segala, all fully booked! Dang~ So duduklah laki bini tekebil-kebil tak tau nak buat hapa di bandar minyak ini.

Moral of the strory: jangan berangan nak kerja time orang ramai pulang cuti. Kerna itu adalah satu usaha gigih yang akan menambah tekanan, then passtu tak tahan. Last-last balik jugak ikut orang lain yang cuti. Kehkehk ;p

Me, being sick for the past week. Had ear infection yang aku mati-mati kata itu adalah tumor. It didnt give me any warning or whatnots,tiba-tiba bangun pagi adoi sungguhlah bisa telinga. Went to the clinic and was given ubat titik saje. The next morning, the infection became worse, because it was bleeding so badly. Siap nanah-nanah segala. Lagi lah kuat aku melalak kata ada tumor dalam telinga. Went back to the clinic, and was given an antibiotic. The doctor was a bit reserved nak bagi ubat makan-makan dengan keadaan saya yang tak brapa nak stabil ini.

After a week, became even worse sebab dah merebak ke telinga kiri. Uwaa lagi wa meratap hiba kata ada tumor lagi. Mugking kanser? Ouhh sungguh saya takut ya amat super dewa. Went to the cilic again, and the doctor dah angkat tangan surrender ok! She referred me to a specialist. wah wah lagi saya trauma takut segala.

Went to the specialist, dr kata infection je bukan tumor.. Hehe me being paranoid biasalah, selalu think negative. Dr kasi cuci telinga saya, sedut keluar suma darah dan nanah. Ye sangat mengilukan dan pening nak muntah muntah uwekkk. The doctor also reserved to give me any oral medications. He just bagi ubat titik saje, which he said was more powerful dari ubat kat clinic hari tu. Dengan itu, selepas 2 hari terus telinga saya pulih alhamdulillah. Ouh simpang malaikat 44 kalau tumor. ya Allah minta diajauhkan.

Eh masa kat specialist tu, the dr masukkan camera dalam telinga and of course nampaklah segala darah, bengkak dan nanah segala. Lagi nak muntah tebelahak ok. And MNI pura-pura baca buku ke risalah hape atas meja dr sebab takmo tengok camera screen tu, boleh?? Heee mmg takleh jadik doctor lah lakiku itu.

Ok. jom golek-golek habeskan weeekend ni. Esok kene kemas rumah sewa MNI. [uwarggg sedih dah ni]. Ahad, see u in KL.

It’s freakin hot outside that I nearly had a quick shower over lunch at home. But, golek2 bemalasan seems more appealing to me. Nak pasang aircond pun, aircond lambat sejuk [ alah kata je lah takmo baya duit karen lebey ;p ]

I am spending my last few days in Miri dengan penuh kesedihan (?) walaupun dalam hati ada taman untuk balik KL for good. Yeay! But then, what is more meaningful, more important, more joyful and blissful than being next to your hubster all the time? Takde kannn. Same here. Walaupun wa sudah rindu gaban nak balik KL, but rindu dengan chenta hati itu lebih penting hokeh. Dah sila lah jgn baca kalau nyampah dengan statement aku.

I’ve sent almost all of my stuffs to KL already, leaving just enough baju for 2 weeks. Which means dah sebulan lebih aku pakai baju yang sama selang seminggu. Mengikut rule of thumb aku, baju pakai hari ini, adalah utk diulangi pada bulan depan ya, Bukan minggu depan. But that’s what I’ve been doing for the past 6 weeks. Kesian kan.And Cik Orked will be shipped [actually menggunakan kapal angkasa ya] next weekend. I’ve got an approval letter from the bank already, secure the freight date yada..yada.yyada…Everything seems to be on track. Kan aku organizer berjaya😀

Highlights of the month:
27 May – last day of work in SSB Miri
29 May – ship Cik Orked
30 May – Im going back to KL for good
31 May – MNI menyusul . He will be on 1-week leave sempena hari Gawai. Then he’ll stay in  KL for 1-week training. All in all, 2 weeks in KL.

Warghh. Wa ingat wa sudah besedia utk long distance ini. But tiba-tiba today I feel so sensitive and rasa sungguh tak ready. Mau aku nanges hari-hari ni kang. Sob sob sob. Tsk tsk tsk..

Past sentence: Deep inside me is struggling. Mungkin ada orang harus banje saya makan brownies secret recepi utk meredakan perasaan ini.